VOR – VHF omnidirectional range tester

Sinds 1960 is VOR de standaard voor korteafstand navigatie binnen ICAO. VOR-grondstations zenden op een frequentie in het VHF-bereik tussen 108.0 en 117.95 Mhz rondom een signaal uit. Op een speciaal daarvoor bestemd instrument in de cockpit van een vliegtuig kan voortdurend worden gezien op welke radius (1-360 graden) van het VOR-radiobaken het vliegtuig zich bevindt. Om deze apparatuur te kunnen testen heb ik samen met Ben Zijlstra een VOR-testapparaat gebouwd.

De basis van dit testapparaat zijn twee Atmega88 microcontrollers geprogrammeerd in Bascom-AVR, waarvan de Master op 30 Hz staat te oscilleren, en een Slave, die met een bepaalde fase-verschuiving, deze Master volgt. De Master staat constant op 30 Hz te oscilleren en geeft bij elke doorgang door de 0 een puls af. Een tweede puls wordt afgegeven bij elk element van de sinus, welke uit 256 stappen is opgebouwd. De hoofdbesturingsprint met daarop een display, trapt op het juiste moment de Slave af waardoor faseverschuiving eenvoudig kan worden gemaakt.

Een VOR-station zendt 2 signalen uit, eentje met 30 Hz amplitude gemoduleerd signaal met een modulatiediepte van 30% en een andere op ca. 9960 Hz afstand van de draaggolf een subcarrier die 30 Hz frequentiegemoduleerd is.

In de beelden hieronder: 180 en 90 graden faseverschuiving. En een op 9960 Hz afstand van de draaggolf een subcarrier die 30 Hz frequentiegemoduleerd is. De hardware met links twee Atmega88’s, van clock voorzien met 1 kristal – de Master en de Slave. Rechts op de print twee gelijke low-pass filters en een VCO. Vanuit deze print wordt de zender aangestuurd waarvan later nog wat foto’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *