PCB belichten met UV laser

Tijdje niks gepubliceerd, terwijl het aantal projecten waarmee ik bezig ben niet op 1 hand zijn te tellen, en ook niet op twee handen…

Tijdje terug bij CE – Chinese Electronics een kleine laser engraver gekocht. En terwijl Edwin van den Oetelaar en Ben Zijlstra op de koffie waren, eens geboomd over het belichten van foto-gevoelige printplaat met de UV laser van deze laser engraver. Toevallig was net een nieuwe Eagle versie verschenen, versie 7.5.0. In deze nieuwe versie ingebouwd de mogelijkheid om een CNC milling file te maken.

Niet getreuzeld en aan de slag. Uiteindelijk is er een NC converter programma ontstaan die van de CNC milling file een laser engraver file maakt en het uiteindelijk resultaat is voor Mono Tech en prototypen goed te doen.

Hieronder een aantal plaatjes

Onze eerste UV bestraalde, ontwikkelde en ge-etste print.

Onze eerste Mono Tech (eenmalig exemplaar – iedereen maakt High Tech, maar wij maken Mono Tech smiley ) bestukt en wel. Dit is een shield voor de Arduino Mega met een NodeMCU er op.

In een later stadium hebben we een Prusa I3 3D printer omgebouwd tot een dedicated laser engraver

De omgebouwde Prusa I3. Geen hittebed. Hittebed besturing gebruikt voor het besturen van de UV laser (500 mW).

In plaats van een extruder een laser houder op de 3d printer gezet. In de Marlin software wat aanpassingen gedaan. Zo wordt het hittebed niet gebruikt maar wordt de MOSFET daarvan gebruikt om de laser met PWM aan te sturen.

De converter, geschreven in Visual Basic 2015. Converteren en naar de laser engraver sturen wordt hiermee gedaan. In de software een aantal handigheidjes. Een gat boren via een CNC file, is de Z-as 4 mm laten zakken en weer terug. Om een goed te boren center punt te maken hebben we eerst op de plaats van het gat een dot laserlicht gezet, en daarna rondom 8 dotten laserlicht om het center punt wat meer solide te maken. Verder lag de origin voor X en Y rechtsonder in de Eagle CNC file, terwijl bij de Prusa de origin links onder ligt. In de software aangepast. Lege regels, regels met commentaar, tool-commando’s e.d. allemaal weggehaald.

In feite sla je het maken van een film en het belichten met een UV lamp over, vanuit Eagle wordt er direct een milling file gegenereerd die na conversie rechtstreeks naar de laser engraver kan worden gestuurd.

Daarna is het ontwikkelen en etsen en de gaten boren. We hadden vrij vlot de juiste snelheid van het laseren te pakken en ook de 500 mW laser bleek voldoende UV licht te geven. Mocht je in detail willen weten hoe de software is opgebouwd en de Prusa is omgebouwd dan mail me. Het email adres staat bovenaan deze pagina.

En ik vergeet het bijna, een klein artikeltje over deze oplossing is gepubliceerd in de Elektor jan/febr 2017 in Nederland en in Duitsland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *